(ティエリー・ヴォキエ)
【職務経歴書】
1986 – 1993 フランスにて以下の店舗の給仕長として常勤する
- Congrès Maillot (G. Joulieグループのカフェレストラン、
パリ8区、スタッフ70名、一日平均客数1200人)
- Le Bucci (Freres Layracグループのカフェレストラン 、
パリ6区、スタッフ40名、一日平均客数1000人)
1994 日本に移住 東京にて現地への好奇心から様々な発見及び独学をする
フリーランスとしてインテリアデザイン、リノベーション業務等も担う
Ashiya restaurant and gallery
(京都市 各国の顧客を擁する高級日本料理店)
コックとして臨時勤務(8ヶ月)
1995 Le rendez-vous
(大阪市 ホテルプラザ内フレンチレストラン)
給仕長として臨時勤務(一年後、阪神大震災によって終了を余儀なくされる)
1996– 1999 Bofinger
(大阪市 ワイン博物館内フレンチレストラン・カフェ)
給仕長及びアシスタントマネージャーとして常勤する
《業務内容》
・新戦略の発案及び実現化(イベントのセッティングや、新メニューの発案を含む)
・社員教育を含むレストランのマネージメント業務
・海外の事業本部への報告
1999 – 2012 au Limo
(芦屋市において自らの会社(フレンチレストラン)を設立。支配人及び代表者として業務全般に携わる)
《業務内容》
・レストランオープンに際しての企画・立案(一部の内装・外装施工も含む)
・レストランのマネージメント業務として、経営及び顧客管理、人事、安全・衛生管理を
行う。招へい及び海外移住手続きや食材の輸入にも携わる。
・イベントやケータリングサービスを立案及び実現させた。
その他 サイドビジネスとして
2005 兵庫県にてアパレルショップの店舗デザイン及びプロデュース(4ヶ月)
2007 大阪市内カフェレストランの店舗デザイン制作に於いてプロジェクトリーダー(7ヶ月)
2010 徳島にて、大塚グループのNaruto Resort におけるサービス及び料理のコンサルタント(6ヶ月)
2011 大阪内ワインバー・ラウンジの開店前後の手続き及びメニューのコンサルタント(6ヶ月)
2012-2013 大阪にて、健祥会グループの医療センター設立におけるプロジェクトデザイン及び内装資材等の輸入業務(6ヶ月)
2014 フランスにてインテリアデザイン及び内装施工。日本の商品の輸入に関するリサーチ業務
2015 - フリーランスインテリアリフォーム/デザイン、食品コンサルタント:Parabola7 ワインバー/ラウンジ/ ギャラリー - 西麻布東京、日本, 2015/6ヵ月
- フリーランスのフードコンサルタント:NYX ジャズ/ワインラウンジ、西麻布、東京、日本、2015/09 -2016/5 食品のコンサルティング。シェフ。
2016/5-食品のコンサルティング。シェフ。フレンチベーカリーカフェ。兵庫県
日本
学 歴
1980‐1983 Graphic Arts St-Luc、アートグラフィック高等専門学校(ベルギー)
‐専門分野:オフセット、グラフィックデザイン、写真
1994 神戸YMCA学院専門学校にて日本語を学ぶ
研 修
1983‐1985 La Déesse (肉及び魚を専門とするレストラン、リール市、一日平均客数600人)
店舗内のあらゆる職務において見習い
職 歴
1986 – 1993 Congrès Maillot (パリ市 G. Joulieグループのカフェレストラン)にて給仕長として常勤
Le Bucci (パリ市 Freres Layracグループのカフェレストラン)にて給仕長として常勤
1994 日本に移住
Ashiya restaurant and galleryにてコックとして臨時勤務(8ヶ月間)
1995 Le rendez-vous にて給仕長として臨時勤務
1996 – 1999 Bofingerにて給仕長及びアシスタントマネージャー
1999 – 2012 au Limoにて支配人及び代表
資 格 国際運転免許証
言 語 フランス語 : 母国語
英 語 :会話、読み書き共に可能
日 本 語 : ビジネス会話程度
Management resume statements
Front- & Back-of-House Operations Restaurant-shop Design Blog updating/launching
Financial plan Project management International logistics
Budgeting & Cost Controls Payroll/P&L Overall Site maintenance
Multilanguage Menu Development Concept development Outsourcing management
Visual identity/presentation design Events production & Sales Catering & events Operations
Teambuilding/Training/Supervision Safety/Sanitation/Quality Controls Vendor/Inventory Management
Evaluation, analysis, reporting Menu concept, processing, cost control, purchasing, platting
Experience
Freelance food consultant/ chef: Nyx jazz /wine lounge, Nishi-Azabu, Tokyo, Japan, 2015/ 09 - 2016-05
Freelance Interior renovation/design/ chef, food consultant: Parabola wine bar /lounge/gallery - Nishi-Azabu Tokyo, Japan 2015/ 6 months
Restaurant/catering GM/ owner Chef, Kansai Japan 1999-2011
Restaurant franchise AGM, 1996-1999, Osaka, Bofinger, Wine-Museum, Kansai Japan
Leading Hotels, Plaza Hotel, Maitre D, Part-time Rendez-vous French restaurant,1994, Osaka Fukushima,Osaka Japan
Teppanyaki cook-host, part-time,Higashiyama, Kyoto, Japan 1993
F&B businesses Chef de rang/MD/ caterer, cook, Paris 1985-1992
Restaurants multitasks cook and service Trainee, La Deesse, Lille, France 1983-1985
Achiements/Outcomes:
Created from financial plan to management a restaurant, take-out, catering and events in Japan, including side professional consulting services
Hired, relocated, mentored, managed multicultural staffs, for more than 15 years
Monitored daily store overall operations, results and took quick variety of punctual and long-term based actions to boost them
Researched, negotiated, purchased variety of cargos and country origin, supervised end-to-end shipments, custom clearance, delivery and warehousing process
Worked with local and international suppliers, forwarders, to achieve and guarantee the most effective shipping,warehousing, delivery costs
Researched competitive partners, suppliers, subcontractors, negotiated, controled, invoiced, traveled and reconciliated.
Decrease/ cut F&B, labour by 60%, controllable & non-controllable costs by 30% while increasing profitability
Planned, designed,completed new stores opening operations, controlled quality of site fixture, construction, according to contracts agreement
Renewed/adapted multilingual menus, facilities/interior lay-out; optimized kitchen-service coordination and staffs simulation
Halted kick-back use, rampant waste, unified front/ back of house staff to create a cooperative team committed to optimum timing, quality of services.
Restored, increased customers fidelity
Launched, developed B2B, B2C, B2G Catering services, events, take-out and achieved record profitability.
Additional experience (completed projects)
B2B Design/offshore supply management,construction follow-up, Health-center-clinic, Osaka Japan ( 2013) 150 M JPY
Education / Training
Superior Institute of Graphic Arts, Specialization: graphic design/ printing (NG) St-Luc, Belgium,1980-1983
Language